Brainspotting begint waar de meeste klassieke praat therapieën eindigen. Het is voor mij de perfecte aanvulling en verdieping op technieken die ik al langer toepas.
Trauma’s en herinneringen worden opgeslagen in je lijf en je brein. Daardoor ontstaan energetische blokkades en kunnen fysieke en/of emotionele klachten ontstaan. Je wordt ook makkelijk getriggerd als er daarna iets gebeurt wat je ‘systeem’ doet denken aan de eerdere gebeurtenis. Vanuit een (wederom onbewuste) angstrespons ga je uit verbinding met jezelf. Je ‘schiet’ in een rol en/of leeft een afweerpatroon uit.
Door m.b.v. Brainspotting technieken naar specifieke punten te kijken, kun je dit activeren en loslaten. Brainspotting helpt hiermee de oude angstrespons te doen helen en integreren, waardoor je meer in verbinding met jezelf kan blijven. Het is een krachtige nog relatief onbekende therapeutische methode die werkt door de onderliggende neurofysiologische bronnen van emotionele en lichamelijke pijn, trauma, stress gerelateerde – en andere complexe symptomen te identificeren, te verwerken en uiteindelijk los te laten.
Brainspotting is een zachte, afgestemde relationele therapievorm die ook goed werkt bij mensen die sensitief of hooggevoelig (HSP) en snel in in hun hoofd (hoogbegaafd) zijn. Als client blijf je zelf in de regie en je hoeft niet te delen of praten over wat je voelt en ervaart. De basis van veel problemen zoals angst, stress en burn-out gerelateerde klachten ligt vaak in de eerste levensjaren en is ontstaan tussen 6 maanden voor de geboorte tot 2 jaar na je geboorte. Dan is er nog geen toegang tot taal. Voor Brainspotting is dat geen belemmering en het werkt heel goed bij meervoudig, complex of ontwikkelingstrauma*. Iets wat ook bij veel van mijn klanten (veelal onbewust) onderliggend ook aan de orde is.
De grondhouding van de trainer, coach of therapeut is van grote invloed op de effectiviteit van een sessie. Denk aan zaken zoals afgestemd zijn, presence, holding space, getoonde vertrouwen, empathie en liefde, geduld, vertragen en overgave. Ik hoef me als begeleider er nauwelijks mee te bemoeien en bijna niets te zeggen. Belangrijkste is dat ik aanwezig ben en de ander op diep niveau kan voelen dat hij of zij er helemaal mag zijn. Zodat de ander de stabiliteit en bedding ervaart om dieper te durven kijken én voelen, in het nu. Want alleen dan kan een transformatie plaatsvinden! Dankzij mijn Integrale Coaching opleiding werkte ik al veel hiermee en Brainspotting maakt het mogelijk hier nog effectiever in te zijn.
In vergelijking met EMDR is het protocol minder strak. Daarmee laat het meer ruimte om als cliënt je eigen weg te volgen. Mijn post op LinkedIn riep in dit verband veel reacties op. Van mensen die het zelf hebben ervaren en de kracht van Brainspotting inzien maar ook van professionals die sceptisch zijn en zelf geen ervaring hebben met Brainspotting. Lees ook deze blog op Brainspotten.nl met als titel: Wat is het verschil tussen Brainspotting en EMDR?
Brainspotting is i.t.t. veel aanbod trouwens geen commercieel verdienmodel met allerlei licentievoorwaarden waar je heel veel geld aan kwijt bent. De oprichter David Grand, PhD wil met Brainspotting gewoon zoveel mogelijk mensen bereiken om ze van hun trauma’s af te helpen en daar doe ik graag aan mee! Zie voor meer informatie ook deze website.
Wil je Brainspotting ervaren? Maak dan een afspraak voor een sessie. Het kan zowel live als via Zoom
(*) Bij een Brainspotting sessie is waar je nu tegenaan loopt de ingang voor een behandeling. Met EMDR ga je meestal terug naar de concrete gebeurtenis en wordt je meestal uitgenodigd dit te verwoorden. Iets wat lastig is bij veel trauma uit de eerste levensjaren. EMDR levert goede resultaten op bij (enkelvoudige) trauma’s op latere leeftijd zoals een ongeluk. Lees hier meer over allerlei wetenschappelijke onderzoeken naar de effectiviteit van beide behandelmethodes.