Holistische lichaamsgerichte coaching Nijmegen
 
IESberg brainspotting therapie

Brainspotting – voor wanneer EMDR niet werkt

Brainspotting is voor mij is dit de perfecte aanvulling en verdieping op technieken die ik al toepas. Brainspotting begint waar de meeste klassieke praat therapieën eindigen. Het gaat nog een stap verder omdat je niet hoeft te praten over wat je voelt en ervaart, en daarmee ook meer uitkomt bij de wortel van veel problemen en trauma.

De basis van veel problemen zoals angst, stress en burn-out gerelateerde klachten ligt vaak in de eerste levensjaren en is ontstaan tussen 6 maanden voor de geboorte tot 2 jaar na je geboorte. Dan is er nog geen toegang tot taal. Voor Brainspotting is dat geen belemmering en werkt heel goed bij meervoudig, complex of ontwikkelingstrauma*. Iets wat bij veel van mijn klanten (veelal onbewust) onderliggend ook aan de orde is. Brainspotting werkt overigens ook goed bij issues ontstaan op latere leeftijd.

Trauma’s en herinneringen worden opgeslagen in je lijf en je brein. Daardoor ontstaan energetische blokkades en kunnen fysieke en/of emotionele klachten ontstaan. Je wordt ook makkelijk getriggerd als er daarna iets gebeurt wat je ‘systeem’ doet denken aan de eerdere gebeurtenis. Vanuit een (wederom onbewuste) angstrespons ga je uit verbinding met jezelf. Je ‘schiet’ in een rol en/of leeft een afweerpatroon uit.

Door m.b.v. Brainspotting technieken naar specifieke punten te kijken, kun je dit activeren en loslaten. Brainspotting helpt hiermee de oude angstrespons te doen helen en integreren, waardoor je meer in verbinding met jezelf kan blijven. Het is een krachtige nog relatief onbekende therapeutische methode die werkt door de onderliggende neurofysiologische bronnen van emotionele en lichamelijke pijn, trauma, stress gerelateerde – en andere complexe symptomen te identificeren, te verwerken en uiteindelijk los te laten.

Ik werkte dankzij mijn Integrale Coaching opleiding al met deze technieken maar Brainspotting maakt het mogelijk hier nog effectiever in te zijn. Het is een zachte, afgestemde benadering die ook goed werkt bij mensen die hooggevoelig (HSP) zijn. In vergelijking met EMDR is het protocol minder strak. Daarmee laat het meer ruimte om als cliënt je eigen weg te volgen. Ik bemoei me er minder mee en dat komt de effectiviteit zeer ten goede! Daarom is de presence of holding space van de trainer, coach of therapeut ook van grote invloed op de effectiviteit van een sessie. Lees ook deze blog op Brainspotten.nl met als titel: Wat is het verschil tussen Brainspotting en EMDR?

Ik heb er ook over gepost op LinkedIn en daar veel reacties op gekregen. Van mensen die het zelf hebben ervaren en de kracht van Brainspotting inzien tot professionals die sceptisch zijn en zelf geen ervaring hebben met Brainspotting.

Wil je Brainspotting ervaren? Maak dan een afspraak voor een sessie. Het kan zowel live als via Zoom

 

(*) Bij een Brainspotting sessie is waar je nu tegenaan loopt de ingang voor een behandeling. Met EMDR ga je meestal terug naar de concrete gebeurtenis en wordt je meestal uitgenodigd dit te verwoorden. Iets wat lastig is bij veel trauma uit de eerste levensjaren. EMDR levert goede resultaten op bij (enkelvoudige) trauma’s op latere leeftijd zoals een ongeluk. Lees hier meer over allerlei wetenschappelijke onderzoeken naar de effectiviteit van beide behandelmethodes.