Online Brainspotting

Wat is beter: training of coaching?

Wat gaat jou helpen je verlangen te realiseren: een individuele coaching of een workshop of training? Ik sta regelmatig voor die vraag bij mensen die ik spreek of coach. Hier enkele zaken waar je op kunt letten:


 

 

Over de trainer of coach

 

Wil jij echt leiderschap nemen over jezelf? Waarbij je dichtbij jezelf blijft en het geleerde kan beklijven? De sleutel zit voor mij in het leven van je authenticiteit en intuïtie. Des te authentieker, des te congruenter. Dan ben je inspirerend en aantrekkelijk. En door je intuïtie te leren vertrouwen ga je je verlangen leven en kom je in de flow. Is dit ook wat je leert in het aanbod dat je overweegt?
Je hebt veel businesscoaches en trainers die je een methode of oplossing verkopen. En heb jij het gevoel: die aanbodgerichte aanpak past niet bij mij? Vind je het te instrumenteel of oppervlakkig?

Je hebt ook coaches en trainers die je gouden bergen beloven. Bedenk dat als iets te goed is om waar te zijn, dat meestal ook zo is. Ze passen op jou precies die de trucjes toe, die ze jou vertellen om op jouw klanten toe te passen. Met verfijnde manipulatietechnieken betaal je uiteindelijk veel te veel geld voor een illusie. Is dat wat jij wilt?

Een coach of trainer met veel lichaamsbewustzijn, sensitiviteit en presence biedt je de veilige bedding om te ontmantelen wat jou in de onderstroom tegenhoudt om stappen te zetten. Dat gaat veel sneller en dieper dan mogelijk is bij een meer cognitieve benadering.

 

 

Over de training of coaching

 

Een meer cognitieve, zendergericht benadering is zinvol wanneer je iets nieuws gaat doen of meer wil weten over een thema. Veel trainingen zijn zo opgebouwd. Individuele coaching is een effectieve manier om stappen te maken als de coach werkt met wat jij tegenkomt in de praktijk van alledag en support nodig hebt bij:

1. het concreet toepassen van wat je al weet
2. patronen wilt doorbreken of
3. tegen problemen aanloopt.

Bij een vraaggerichte en afgestemde coach staan jouw behoeftes 100% van de tijd centraal. Er gaat – anders dan in een workshop of training – geen tijd verloren aan het groepsproces en inhoud waar je niet zelf om gevraagd hebt. Daardoor kun grote stappen maken in korte tijd.
Bij een individuele coaching hoef jij je niet te verhouden tot een groep (onbekende) mensen. Veelal onbewust ga je in een groep je overlevingspatronen leven, en kan je systeem zich minder ontspannen. Ben je hoogsensitief of sterk gericht op je omgeving? Dan heeft dit grote invloed op je gedrag en kom je 1:1 veel makkelijker tot de kern.